to jest oferta archiwalna

... ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy stworzyli specjalnie dla Ciebie nową, podobną ofertę. Napisz albo zadzwoń, a na pewno pomożemy!

Majówka Mauritius 26.04-06.05.2013

11 MAURITIUS – JEDNA Z NAJSŁYNNIEJSZYCH WYSP OCEANU INDYJSKIEGO.

Łagodny klimat, ciepła woda, słońce, oszałamiająca przyroda, wodospady, piękne nadmorskie klify i fascynująca mieszanka kultur stanowią o atrakcji tego zakątka świata. W granatowej wodzie zobaczycie delikatne, zielone korale; łąki niezliczonych anemonów i mureny o zdumiewającym ubarwieniu.
Wyjazd przeznaczony jest przede wszystkim dla tych, którzy myślą o wypoczynku w niedużej miejscowości, z dala od zgiełku luksusowych hoteli, pragnąc bliżej poznać odwiedzany kraj, jego mieszkańców, ich obyczaje oraz smaki lokalnej kuchni.


Program
Dzień 1
Wylot z Polski (Warszawa) przez miasto europejskie na Mauritius (posiłki w samolotach).

Dzień 2
Przylot rano na wyspę, transfer z lotniska do miejscowości Grand Baie (ok. godziny), zakwaterowanie w apartamentach prywatnych, czas wolny na aklimatyzację, wieczorna kolacja powitalna zakrapiana lokalnym rumem i spotkanie organizacyjne.

Dzień 3
Śniadanie kontynentalne, dwa nurkowania z łodzi, w tym jeden check dive. Czas wolny.

Dzień 4
Śniadanie kontynentalne, dwa nurkowania z łodzi. Opcjonalne trzecie lub nocne nurkowanie.

Dzień 5
Śniadanie kontynentalne, dwa nurkowania z łodzi. Opcjonalne trzecie lub nocne nurkowanie.

Dzień 6
Śniadanie kontynentalne. Wycieczka na Południe Wyspy: La Vanille Crocodile Park – farma i hodowla krokodyli z unikalną kolekcją motyli z Madagaskaru i wiekowymi, olbrzymimi żółwiami, wizyta w niezapomnianym punkcie widokowym Le Gris Gris (najbardziej wysunięty na południe punkt wyspy), nad wodospadem i ziemią 7 kolorów w Chamarel oraz w bardzo malowniczej świątyni hinduskiej w rejonie Grand Bassin z 32m posągiem hinduskiego boga Sri Mangali.

Dzień 7
Śniadanie kontynentalne, dwa nurkowania z łodzi. Opcjonalne trzecie lub nocne nurkowanie.

Dzień 8
Śniadanie kontynentalne, dwa nurkowania z łodzi. Rejs katamaranem o zachodzie słońca (grill i napoje bez i alkoholowe).

Dzień 9
Śniadanie kontynentalne. Wycieczka do Ogrodu Botanicznego – Pamplemousses – jednego z najstarszych na świecie ogrodów botanicznych, z ponad 70 rodzajami palm, olbrzymimi nenufarami, lotosami i prawie wszystkimi przyprawami używanymi w kuchni.  Wizyta w stolicy wyspy – Port Louis. Pełna kolorowych warzywnych straganów i starych kupieckich domów, ponadto nowoczesny „Water Front” w porcie i muzeum słynnego znaczka – Blue Penny Museum.

Dzień 10
Śniadanie kontynentalne, czas wolny na zakupy i plażowanie :p.

Dzień 11
Poranny wylot do Polski

CENA:
1450 euro + przelot ok. 3800-4500 PLN
(cena przelotu do potwierdzenia w dniu rezerwacji, im wcześniejsza rezerwacja tym tańsze przeloty)

Termin: 26.04 – 6.05.2013

TERMINY PŁATNOŚCI:
I rata 1000 euro przy rezerwacji.
(przy wpłacie do 15 lutego przysługuje zniżka
„first minute”).
II rata – kwota PLN – 26 lutego 2013.
Dopełnienie płatności – 26 marca 2013

ZNIŻKI:
Stały Klient: 50 euro,
First minute: 50 euro,
Osoba nienurkująca: 300 euro

CENA OBEJMUJE
• przeloty samolotami rejsowymi;
• ubezpieczenie KL i NW obejmujące nurkowania.
• opiekę polskiego instruktora nurkowania
• 9 noclegów w pokojach dwuosobowych w apartamentach prywatnych z łazienkami, balkonem lub tarasem, klimatyzacją, aneksem kuchennym (SNG za dopłatą 200 euro)
• 8 śniadań kontynentalnych
• 2 całodniowe wycieczki po wyspie (transfery + kierowca / przewodnik lokalny, bilety wstępu)
• transfery z i na lotnisko (dotyczy Mauritiusa)
• Pakiet 10 nurkowań z łodzi (opieka polskiego instruktora nurkowania, butle z powietrzem, balast, transfery do miejsc nurkowych, po wcześniejszej rezerwacji – możliwość wypożyczenia bezpłatnie jacketu, automatu i skafandra)
• kolacja powitalna
• rejs katamaranem (grill oraz napoje bez i alkoholowe)

CENA NIE OBEJMUJE:
• napiwków
• posiłków nie wymienionych w programie

Informacje dodatkowe:

PORT LOUIS
Stolica wyspy i jej najważniejszy port, który założył w XVIII w. pierwszy francuski gubernator wyspy. Blisko wiek później Anglicy wybudowali na pobliskich wzgórzach fort Adèlaide, z którego rozpościera się wspaniały widok na całe miasto. Mieszanina kolonialnych i współczesnych budowli kształtuje obraz miasta. Wyróżnia się pałac rządowy, wybudowany w stylu kolonialnym teatr miejski oraz 2 katedry – katolicka (St. Louis) i anglikańska (St. James). Warto zwiedzić także muzeum przyrodniczo-historyczne usytuowane w 100-letnim budynku.

GRAND BAIE
Najbardziej znana miejscowość w północnej części wyspy. Urocza zatoka, której turkusowe wody zapewniają w ciągu dnia niezliczone ilości miłośników surfingu oraz żeglarzy, a wieczorem nastrój tworzą kolorowe światła hoteli i restauracji. W Grand Baye, jak żadnej innej miejscowości na wyspie znaleźć można liczne restauracje, kawiarnie i butiki, a nocą otwarte do białego rana dyskoteki i bary. Do stolicy Port Louis ok. 25 km, do lotniska ok. 75 km.

CIEKAWOSTKA:
po Anglii, Szwajcarii (1840) i Brazylii (1843), Mauritius był jednym z pierwszych krajów, w którym wydane zostały znaczki pocztowe (1847). Od tego czasu, znaczki Mauritiusa są cenione za swoją jakość, piękność i różnorodność. Najczęściej przedstawiają o¬ne portrety, pejzaże, rośliny i zwierzęta, ale najbardziej znany ze wszystkich jest „Blue Mauritius”. Ta emisja z 1848 roku, przedstawiająca profil królowej Wiktorii na granatowym tle, zawierała napis „Post Office” , zamiast zwyczajowego „Post Paid”. Błąd ten jest uważany za najsłynniejszy w całej historii filatelistyki, a znaczki te należą do najrzadszych i najbardziej renomowanych. Na całym świecie przetrwały jedynie cztery egzemplarze, które osiągają niewiarygodne ceny. Jeden z nich został zakupiony przez muzeum poczty w Hadze i przedrukowany na serię znaczków holenderskich (po 0,8 guldena), upamiętniających wydarzenia sprzed 150 lat.

WIZA I PASZPORT:
Nie wymagana jest wiza dla obywateli RP pozostających na Mauritiusie do 90 dni. Na miejscu trzeba wypełnić tzw. Kartę Turystyczną. Paszport przy wyjeździe musi być ważny min. 6 miesięcy. Niezbędne są przynajmniej dwie wolne strony w paszporcie .kwiatek

KARTY KREDYTOWE I BANKI:
Gotówkę można otrzymać z pomocą kart : American Express, Mastercard, Diners Club ( w banku MCB Banque Commericial) oraz Visa ( w bankach Barclay’s i State Commercial). Należy pamiętać o paszporcie. Banki czynne są od poniedziałku do piątku w godzinach 9:30 – 14:30 ( w sob – nd zamknięte).

NAPIĘCIE W SIECI:
220/240 V, gniazdka typu angielskiego (prosimy pamiętać o zabraniu przejściówek)!!!.

SZCZEPIENIA:
Żadne szczepienia nie są konieczne. Zalecane jak przy większości wyjazdów egoztycznych: WZW A, B, błonnica , tężec, polio, dur brzuszny.

WYMIANA PIENIĘDZY:
Miejscową jednostką monetarną jest rupia (MUR). Banknoty występują w nominałach: 25, 50, 100, 500, 1000 rupii, a monety w nominałach: 1, 5,10 rupii oraz 5, 20, 50 centów. Na miejscu można bez problemu wymieniać zarówno USD jak i EURO.

CZAS:
strefa czasowa GMT + 4

TELEFONY:
Na Mauritiusie działają polskie telefony komórkowe tzw. 2-zakresowe. Odbierają wszyscy polscy operatorzy. Cena jest zależna od operatora i taryfy.

POSIŁKI I NAPOJE:
Kuchnia wyspy Mauritius jest bardzo zróżnicowana. Można tu spróbować dań pochodza europejskiego, afrykańskiego, indyjskiego i chińskiego. Popularna są potrawy kuchni seczuańskiej. Podstawa to  ryby i owoce morza, a najważniejszym dodatkiem jest ryż. Na grillach plażowych często przyrządza się dziczyznę, którą zależnie od pory roku można też znaleźć w jadłospisach wielu restauracji. Lokalny marlin może się równać z najlepszym łososiem. Najczęściej podaje się go gotowanego lub grillowanego. Specjalnością są owoce palmowe używane do sałatek i innych potraw. Na wybrzeżu łowione są  w dużych ilościach delikatne ostrygi.
Najważniejszym dodatkiem są pomidory zwane  „jabłkami miłości”. W dużych ilościach dodaję się też do  potraw cebulę i czosnek oraz imbir, nadający posmak egzotyki. Jeśli któregoś z tych składników brakuje, jak mówi tutejsze stare porzekadło: burczy rozzłoszczony brzuch całego narodu. Do potraw dodaje się też jeden z 2 sosów: rogaille, przygotowywany na bazie prowansalskiego sosu pomidorowego (podawany na ciepło) i vindaye z gorczycą i octem (serwowany na zimno).
Dla Polaków fascynująca jest zawsze różnorodność tropikalnych owoców: lychee, passiflora, arbuzy, ananasy… Uwodzi  sam zapach. Narodowym napojem na Mauritiusie jest alkohol z trzciny cukrowej – rum,  zazwyczaj z colą. Popularnością cieszą się także lokalne marki piwa Phoenix i Blue Marlin. Interesujące, że tutejsze piwo powstaje z ziemniaków! Po posiłku koniecznie należy spróbować lokalnej kawy Chamarel lub herbaty o waniliowym smaku.

Zainteresowała Cię ta oferta?

zadzwoń 22 614 0000

napisz nurkowanie@victoriatravel.pl

Tagi: , ,